Dan za punce - spodbujanje in motiviranje mladih žensk pri odločanju o poklicni karieri

Dan za punce - spodbujanje in motiviranje mladih žensk pri odločanju o poklicni karieri

NAMEN PROJEKTA

S problematiko mladih žensk so se v Sloveniji ukvarjali v okviru večih projektov, vendar šele, ko je problem dejansko nastal (npr. ko ženske ne najdejo prve zaposlitve, ko so že dalj časa brezposelne, ipd). Za ukrepanje je tedaj že pozno. Ukrepati je potrebno prej, in sicer takrat, ko se mlade ženske šele odločajo o svojem nadaljnjem izobraževanju oziroma o karierni poti. Tedaj je ključnega pomena, da se jih informira, izobražuje na različne načine ter praktično pokaže, kaj vse jim l nudijo različni poklici. S podobnimi težavami se srečujejo tudi na celotnem območju Evropske unije. In ravno zaradi želje po tovrstnem izobraževanju, usmerjanju in motiviranju, so pred leti pričeli z mednarodnim projektom 'Girls' day', ki ciljno deluje ravno na mlade ženske pri odločanju o poklicni karieri, v smislu delavnic, seminarjev in najpomembneje, praktičnega dneva, ko podjetja povabijo dekleta na delovna mesta, ki slovijo kot »tipično moška« in jim s tem dajo možnost, da se preizkusijo in tudi praktično spoznajo določeno delo, saj je potem odločanje za nadaljnjo poklicno kariero neprimerno lažje.

 

KAJ JE PRAVZAPRAV MEDNARODNI PROJEKT GIRLS' DAY?

Projekt Dan za punce, ki v smislu delavnic, seminarjev in najpomembneje, praktičnega dneva, ko podjetja povabijo dekleta na »tipično moška« delovna mesta, ciljno deluje na mlade ženske pri odločanju o poklicni karieri. Prvič so delodajalci svoja vrata dekletom odprli leta 1991 v Ameriki, danes se Dan za punce zgodi že v 11 evropskih državah, in sicer četrti četrtek v aprilu.

Mednarodni projekt je ZDS spremljalo že dalj časa, glede na prakso iz tujine, pozitivne rezultate, navdušenost, tako s strani mladih žensk kot delodajalcev, pa se je odločilo, da ga predstavi tudi v Sloveniji. Praksa iz tujine kaže na izredne uspehe, število zadovoljnih mladih žensk, ki je v projektu sodelovalo, pa se iz leta v leto povečuje. Tudi Avstrijci, ki vodijo projekt že od leta 2004 in sodelujejo pri projektu Dan za punce, poročajo o pozitivnih rezultatih.

 

CILJI PROJEKTA

  • ozaveščanje, informiranje in spodbujanje mladih žensk za odločanje in izbiro naravoslovno-tehniških poklicev oziroma "tipično moških poklicev"
  • ozaveščanje podjetij, da mlade ženske predstavljajo potencial. Da so, ne glede na doseženo izobrazbo, zelo vztrajne, delovne, ambiciozne inso ravno tako kot moški sposobne opravljati različna dela. V vseh državah, kjer poteka tovrstni projekt, poročajo o pozitivnih rezultatih in navdušenju - tako s strani deklet kot delodajalcev. Podjetja, ki sodelijejo pri dogodku, pa dokazano zaposlijo več žensk na "tipično moških" delovnih mestih, so pripravljena na prilagajanje delovnih mest ter uvajanje fleksibilnejših oblik dela
  • spodbujati podjetja, da naredijo delovna mesta bolj atraktivna, prilagojena ženskam
  • dolgoročno prispevati k odpravljanju stereotipov o "tipično moških" in "tipično ženskih" poklicih. Mlade ženske pa bodo z različnimi viri informacij prišle do znanja, bodo bolj motivirane in se bodo lažje zaposlovale na netipičnih delovnih mestih
  • zavzemanje za enake možnosti na trgu dela, ciljno usmerjanje v spodbujanje mladih žensk in s tem korak naprej k socialni vključenosti. Z delavnicami pa usmerjanje v naravoslovno-tehnične poklice in s tem olajšati dostop do zaposlitve.

Več o projektu si lahko preberete na www.danzapunce.si.

 

LOGOTIP ESS SLO 1

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 4. razvojne prioritete: »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, 4.1 prednostne usmeritve »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti«.

 

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice