ZZZS vabi delodajalce in njihove pooblaščene izvajalce specialistov medicine dela, prometa in športa k intenzivnejšemu vključevanju v določene daljše začasne zadržanosti z dela

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije želi v dogovoru z Ministrstvom za zdravje v mesecih od aprila do junija 2023 okrepiti hitrejše vračanje zavarovancev na delo tudi z vključevanjem pooblaščenih specialistov medicine dela.

Po priporočilih stroke se bo ZZZS osredotočil na zavarovance, kjer je smiselno, da poda pooblaščeni specialist MDPŠ svoje mnenje, zlasti z vidika možnih začasnih prilagoditev delovnega mesta ali začasne premestitve na drugo delovno mesto s ciljem hitrejšega vračanja na delo in s tem ohranjanja delazmožnosti.

Ciljna skupina bodo zlasti zavarovanci, ki so začasno zadržano od dela v trajanju med 1 in 6 mesecev iz razloga poškodbe lokomotornega aparata ali kostno-mišičnega obolenja, pri katerih bo imenovani zdravnik ZZZS na podlagi pregleda medicinske dokumentacije in dostopne delovne dokumentacije menil, da bi bilo ob začasnih prilagoditvah delovnega mesta ali začasni premestitvi na drugo delovno mesto mogoče vsaj delno ohraniti delovno aktivnost.

V teh primerih bo imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija z dopisom delodajalca zaprosil oz. zaprosila, da se pri zavarovancu opravi pregled pri specialistu MDPŠ, s katerim ima delodajalec sklenjeno pogodbo za oceno možnosti začasnih prilagoditev dela ali začasne premestitve na drugo delovno mesto.

ZZZS prosi, da delodajalec ali pooblaščen specialist medicine dela v skladu z določili ZVZD-1 in Pravilnika o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev posreduje mnenje po opravljenem pregledu s kopijo zdravniškega spričevala z oceno izpolnjevanja posebnih zdravstvenih zahtev.

Celoten dopis ZZZS najdete v priponki levo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice