ZDS pozval Ministrstvo za finance k sprejemu stališča, da je neobdavčeno enkratno solidarnostno pomoč moč izplačati v več delih

ZDS z dopisom dne 21.8.2023 še enkrat pozvalo MF po spremembi stališča, da je enkratno solidarnostno pomoč možno neobdavčeno izplačati le v enkratnem znesku. 

Na ZDS menimo, da bi glede na namen te pomoči moralo biti omogočeno neobdavčeno izplačilo solidarnostne pomoči za hujšo škodo, ki je nastala delojemalcu zaradi naravne nesreče poplav v avgustu 2023, v več delih. Opozarjamo, da so nekateri delodajalci že takoj, pred začetkom veljavnosti ZOPNN-F, svojim zaposlenim, ki so v poplavah utrpeli hudo škodo, izplačali solidarnostno pomoč v višini 2.000 EUR in da bi jim želeli izplačati še višjo neobdavčeno solidarnostno pomoč ter da bi tudi mnogi delodajalci, ki so v naravni nesreči tudi sami utrpeli škodo, lažje izplačali svojim zaposlenim to solidarnostno pomoč v več delih.

V kolikor bi obveljajo stališče, da je moč to solidarnostno pomoč izplačati le v enem delu, bi lahko marsikateri delavec ostal brez prepotrebne (v celoti neobdavčene) pomoči.

Prav tako menimo, da bi v izogib vsem dvomom in različnim razlagam glede izplačila te solidarnostne pomoči, bilo mogoče bolj ustrezno, če bi sam naziv  »enkratna« solidarnostna pomoč zamenjali z nazivom »izjemna« solidarnostno pomoč.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice