ZDS po prekinjenih pogajanjih za PKP8 pozvalo ministra za delo k srečanju glede minimalne plače

ZDS je po sobotni (23.1.2021) prekinitvi pogajanj za PKP8, ki vsebuje predlog subvencioniranja minimalne plače, obsodilo ravnanje sindikatov na pogajanjih ter pozvalo ministra za delo k srečanju, na katerem bi mu predstavili izračune iz gospodarstva glede posledic dviga minimalne plače in predloga subvencioniranja tega dviga.

Dejstvo je, da bo dvig subvencioniran zgolj za zaposlene, ki so v svojem prvem letu zaposlitve in ne prejemajo dodatka na delovno dobo, hkrati pa ne prejemajo nobenih drugih dodatkov (izmensko delo, neugodni pogoji, nočno delo…..) ali delovne uspešnosti. Dodatno bo tudi v teh primerih subvencionirano zgolj cca. 6 do 7 EUR na zaposlenega. Za vse ostale kategorije zaposlenih, katerih plača je ravno tako določena z minimalno plačo, pa delodajalci ne bodo upravičeni do nikakršne subvencije. Takšna rešitev je za delodajalce popolnoma nesprejemljiva, saj na posledice dviga minimalne plače opozarjamo že od marca 2020. 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice