Zavod RS za zaposlovanje bo izdajo sklepov za skrajšani polni delovni čas pričel v prihodnjih dneh

Zavod RS za zaposlovanje je obvestil, da bo v prihodnjih dneh pričel z izdajo sklepov za skrajšani delovni čas. 

Ukrep je namenjen podjetjem, ki imajo po zaključku obdobja splošne izolacije zaradi posledic epidemije zmanjšan obseg naročil in poslovanja. 

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je prejšnji teden kot organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad izdala odločitev o finančni podpori za program COVID19 – Delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa. Vrednost programa znaša nekaj manj kot 93 milijonov EUR in bo v celoti financiran iz Evropskega socialnega sklada (ESS). Za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija bo namenjenih 38,64 milijona EUR, za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija pa 54,35 milijona EUR.

Cilj programa je ohraniti 36.672 zaposlitev pri delodajalcih, ki vsaj 10 % zaposlenih mesečno ne morejo zagotavljati najmanj 90 % dela.

Delodajalcem bo Zavod RS za zaposlovanje za subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa izdal sklepe. Na podlagi sklepa pa bo ZRSZ z delodajalci, ki izpolnjujejo z zakonom predvidene pogoje, sklenil tudi pogodbo o subvencioniranju, v kateri se bodo določila medsebojna razmerja, obveznosti in odgovornosti pogodbenih strank.

Trenutno je v postopku sklepanje pogodbe o financiranju skrajšanja polnega delovnega časa med zavodom za zaposlovanje in ministrstvom za delo. Podrobnejših informacij glede dinamike izplačil v prihodnjih mesecih ZRSZ še ne more podati.

Do 22. 7. 2020 je ZRSZ za delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa prejel 6.560 vlog za 35.216 zaposlenih. Izdajo sklepov in sklepanje pogodb bodo lahko pričeli v prihodnjih dneh.

Vir: Spletna stran ZRSZ, https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/izdajo-sklepov-za-skrajsani-polni-delovni-cas-bomo-priceli-v-prihodnjih-dneh, 23.7.2020.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice