Za dvig ravni varnosti in zdravja pri delu nujna sodelovanje vseh deležnikov in socialni dialog

Mednarodna organizacija dela (ILO) je 28. april razglasila za svetovni dan varnosti in zdravja pri delu v spomin na vse delavce, ki so se pri delu poškodovali, postali invalidi ali celo izgubili življenje. Namen te vsakoletne kampanje je dodatno spodbuditi prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni.

Letošnji svetovni dan varnosti in zdravja pri delu opozarja, da sta za dvig ravni varnosti in zdravja pri delu nujna sodelovanje vseh deležnikov in socialni dialog. Le na ta način bo mogoče najti učinkovite rešitve za obstoječa in nova tveganja.

Ker bo virus SARS-CoV-2 še vrsto let prisoten med prebivalstvom, si moramo prizadevati za krepitev kulture varnosti in zdravja pri delu na vseh ravneh – pri posameznikih, organizacijah in v družbi kot celoti. Na delovnem mestu z močno kulturo varnosti in zdravja pri delu se delavci počutijo udobno, ko izrazijo zaskrbljenost glede morebitnih tveganj za varnost in zdravje pri delu, vodstvo pa proaktivno sodeluje z delavci pri iskanju ustreznih, učinkovitih in trajnostnih rešitev. Potrebna sta odprta komunikacija in dialog, ki temeljita na zaupanju in medsebojnem spoštovanju.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je ob tej priložnosti objavila različne dokumente, ki jih najdete na spletni strani MDDSZ. Poleg tega organizira spletni seminar »Act together to build a positive safety and health culture - World Day for Safety and Health at Work 2022« (28. april 2022, s pričetkom ob 13.30).

Vir: Spletna stran MDDSZ, 21.4.2022.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice