Z novim letom se namesto papirnega potrdila uvaja elektronsko Potrdilo o darovanju krvi

ZZZS delodajalce ponovno obvešča, da se s 1.1.2024 namesto papirnega potrdila uvaja elektronsko Potrdilo o darovanju krvi (ePotrdilo o darovanju krvi oz. ePODK).

Po novem bodo izvajalci, ki opravljajo dejavnost transfuzijske medicine, kjer je posameznik daroval kri, ePotrdilo o darovanju krvi zapisali in posredovali v informacijski sistem ZZZS, delodajalcem pa bo dostopen na portalu SPOT. Pooblaščena oseba pri izvajalcu transfuzijske dejavnosti izda ePODK za vsa darovanja krvi delovno aktivnih zavarovanih oseb, izvedena od 1. 1. 2024 naprej. Če zavarovana oseba po 1. 1. 2024 zaprosi za potrdilo o darovanju krvi, ki je bilo izvedeno do vključno 31.12.2023, se izda papirno potrdilo in ne elektronsko.

Delodajalcem, njihovim zastopnikom ali pooblaščenim osebam bo ePotrdilo o darovanju krvi na portalu SPOT na voljo v okviru postopka, kjer so doslej izvedli prenos elektronskih bolniških listov (eBOL). Za vse poslovne subjekte, ki imajo proces prenosa in pridobivanja bolniških listov za svoje zaposlene integriran v okviru programa za vodenje kadrovskih evidenc, evidenc delovnega časa ali obračuna plač, pa je že od 1. 12. 2023 dalje na razpolago nadgrajen vmesnik za prenos elektronskih bolniških listov in oddajo zahtevkov za nadomestilo plače – vmesnik eBOL in eNDM.  Delodajalci, ki uporabljajo spletno storitev oziroma vmesnik za prenos bolniških listov prek programskih rešitev, naj se za vključitev in pridobivanje ePotrdil o darovanju krvi čim prej obrnejo na ponudnika te programske rešitve, da bodo lahko od 1.1. 2024 dalje že lahko dostopali do obeh vrst elektronskih potrdil preko vmesnika. Ker gre sedaj za dve različni elektronski potrdili o upravičeni zadržanosti od dela, se je postopek na SPOT - Prenos elektronskih bolniških listov - eBOL preimenoval v  postopek: Prenos ePotrdil o zadržanosti od dela. Vmesnik eBOL in eNDM pa poimenovanje ohranja. Za ePotrdilo o darovanju krvi pa se bo v skrajšani obliki uporabljala kratica ePODK.

Ker se bodo ePotrdila o darovanju krvi prevzemala na enak način kot obstoječi elektronski bolniški listi in bodo del te storitve, urejanje novih pooblastil za obstoječe uporabnike postopka ne bo potrebno.

Več informacij najdete na spletni strani ZZZS.

Sorodne novice

Uvedba elektronskega potrdila o darovanju krvi s 1.1.2024

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavod RS za transfuzijsko medicino zaradi odprave administrativnih ovir načrtujeta informacijsko rešitev, elektronsko Potrdilo o odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi, krvnih pripravkov oziroma krvotvornih matičnih celic.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice