V uradnem listu objavljen Aneks št. 7 h Kolektivni pogodbi za papirno in papirno-predelovalno dejavnost

V Uradnem listu RS, št. 121 z dne 1.12.2023 je bil objavljen Aneks št. 7 h Kolektivni pogodbi za papirno in papirno-predelovalno dejavnost.

Z aneksom se pri delodajalcih uvede t.i. novi plačni model, s prehodnim obdobjem, vendar najkasneje s 1.1.2027.Aneks med drugim določa, da Kolektivne pogodbe ni mogoče odpovedati do 31.12.2028. Po tem datumu jo lahko odpove vsaka od strank s šestmesečnim odpovednim rokom.

Pogodbeni stranki sta določili, da se vzpostavitev novega plačnega modela pri delodajalcih uvede s prehodnim obdobjem, vendar najkasneje s 1.1.2027, s podjetniško kolektivno pogodbo pri delodajalcu, v primeru, ko pri delodajalcu ni organiziranega sindikata pa s splošnim aktom delodajalca. Do uveljavitve vsebine Aneksa št. 7 delodajalec uporablja določbe Kolektivne pogodbe za papirno in papirno-predelovalno dejavnost, ki so veljale do uveljavitve Aneksa št. 7. Določbe Aneksa št. 7 se pri delodajalcu uveljavi v celoti in ne zgolj posameznih členov.

Z aneksom se spreminja vsebina dodatkov. Po novem so določeni samo dodatki za pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, ki je za delavca manj ugoden in dodatek za delovno dobo. Določile so se tudi nove višine najnižjih osnovnih plač.

 


Vse objave omenjene kolektivne pogodbe z razlagami, aneksi in tarifnimi prilogami so zbrane na spletni strani ZDS.


 

 

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice