Uveljavljena začasna zaščita za razseljene osebe iz Ukrajine v Sloveniji

Vlada RS je sprejela Sklep o začasni zaščiti za razseljene osebe iz Ukrajine, ki je objavljen v Ur. l. RS, št. 32/2022 dne 9.3.2022. 

Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Sklep določa kategorije oseb, ki jim bo Republika Slovenija nudila začasno zaščito, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite.

Uvede se začasna zaščita za osebe, ki so 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil, ki se je začela na ta datum.

Do začasne zaščite so upravičene naslednje osebe, ki so prebivale v Ukrajini pred 24. februarjem 2022 ali na ta dan:

  • državljani Ukrajine;
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine, in so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne zaščite ali druge enakovredne nacionalne zaščite;
  • družinski člani oseb iz prve in druge alineje, kot so opredeljeni v drugem odstavku 36. člena Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb;
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine, in so v Ukrajini prebivali na podlagi veljavnega dovoljenja za stalno prebivanje ter se ne morejo vrniti v svojo državo ali regijo izvora na varen in trajen način.

Začasna zaščita razseljenih oseb iz Ukrajine se uvede z dnem uveljavitve tega sklepa in traja eno leto. Začasna zaščita se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev.

Za navedene osebe se po prenehanju začasne zaščite glede zapustitve Republike Slovenije uporabljajo določbe zakona, ki ureja vstop, zapustitev in bivanje tujcev v Republiki Sloveniji. 


Na ravni EU je bila aktivirana Direktiva Sveta 2001/55/ES z dne 20. julija 2001 o najnižjih standardih za dodelitev začasne zaščite v primeru množičnega prihoda razseljenih oseb in o ukrepih za uravnoteženje prizadevanj in posledic za države članice pri sprejemanju takšnih oseb. Izvedbeni sklep Sveta (EU) 2022/382 z dne 4. marca 2022 o ugotovitvi obstoja množičnega prihoda razseljenih oseb iz Ukrajine v smislu člena 5 Direktive 2001/55/ES in z učinkom uvedbe začasne zaščite je bil v Uradnem listu EU objavljen 4.3.2022.

Na podlagi navedenega je bil aktiviran Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb (ZZZRO), ki beguncem iz Ukrajine zagotavlja pravico do začasne zaščite.

Na podlagi zakona imajo osebe z začasno zaščito za čas trajanja začasne zaščite med drugim tudi pravico do dela (skladno z 28. členom ZZZRO jim je priznana pravica do dela).

Osebe z začasno zaščito so glede pravice do dela izenačene z begunci v skladu s predpisi, ki urejajo zaposlovanje in delo tujcev. Osebe z začasno zaščito se lahko vključujejo v programe usposabljanja oziroma opravljajo pripravništvo v skladu s predpisi.

Stroške, ki nastanejo v zvezi z uveljavljanjem pravic oseb z začasno zaščito iz prvega in drugega odstavka, krije vsakokratni delodajalec. Osebe z začasno zaščito lahko uveljavljajo pravice iz prejšnjih odstavkov le v času trajanja začasne zaščite. Na podlagi 6. člena Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ima tujec, ki mu je v Republiki Sloveniji priznan status osebe z začasno zaščito, kar dokazuje z izkaznico osebe z začasno zaščito, pravico do prostega dostopa na trg dela.

Vir: Spletna stran Vlade RS, Uradni list RS, 9.3.2022.

 


Evropska komisija je vzpostavila spletišče z informacijami za ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. Na voljo so informacije o prečkanju meje, pravicah ob prihodu in nadaljnjem potovanju. 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice