Uvedba obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za povračilo izplačanih nadomestil

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je posredoval obvestilo glede uvedbe obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za povračilo izplačanih nadomestil.

16.4.2021 je bila v Uradnem listu RS (št. 61/21) objavljena novela Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (POZZ), ki vsebuje določbo o obveznem elektronskem vlaganju zahtev za povračilo izplačanega nadomestila prek sistema SPOT za delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS). 

Pri tem je bilo določeno prehodno obdobje in gre za postopno vključitev v sistem SPOT zaradi obveznega vlaganja eZahtevkov, ki bo dokončno uvedeno s 1. januarjem 2023.

Zavod je delodajalcem že posredoval dopis, v katerem je med drugim pozval, da pričnejo s pravočasno vključitvijo, saj v kolikor svoji programski hiši ne bodo pravočasno naročili implementacijo rešitev preko vmesnika, vključitev do konca leta 2022 ne bo mogoča. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvo za javno upravo, ki upravlja s sistemom SPOT, vseh delodajalcev istočasno ne bo mogel vključiti, zato je nujno postopno vključevanje. Zavod opominja, da samo testiranje vseh potrebnih scenarijev programski hiši (v kolikor še ni razvila rešitve za vmesnik) lahko vzame tudi mesec ali več.

V priponki levo so navedena podrobnejša pojasnila.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice