Upoštevanje kilometrov prevoza na delo in z dela

Finančni urad RS je v dopisu št. 0920-20705/2021-4 z dne 23.9.2021 spremenil pojasnilo glede določitve števila kilometrov prevoza na delo in z dela,  ki se ne vštevajo v davčno osnovo.

Iz dopisa izhaja, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. Na tej osnovi zaključujejo, da se polni kilometer določi tako, da se izmeri razdalja med  običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela. To ugotovljeno razdaljo se zaokroži na polne kilometre. Na polne kilometre se ne zaokroži ugotovljene razdalje na mesečni ravni kot so prvotno pojasnili v dopisu z dne 17.9.2021 št. 0920-20705/2021-2.

Zaokroževanje kilometrov na dnevi razdalji med običajnim bivališčem in mestom opravljanja dela je uveljavljeno že vse od leta 2007 in se torej z letošnjo spremembo davčne uredbe (Ur. l. RS, št 114/2021) ni spremenilo.

Primer: če je razdalja med bivališčem in mestom opravljanja dela 50,7 km in je bil delavec v septembru 2021 na delu 20 dni se zgornji znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo izračuna:

50 km * 2 * 0,18 €UR * 20 delovnih dni = 360 €

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice