Ukinitev karanten na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in ukinitev pogoja PCT pri vstopu v Slovenijo

Ukinitev karanten po visoko tveganem stiku

V Uradnem listu RS, št. 21/2022 z dne 18.2.2022 je bil objavljen Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19.

Z dnem uveljavitve tega odloka (19.2.2022) preneha veljati Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 87/21, 132/21, 144/21, 149/21, 164/21, 190/21, 200/21, 2/22, 8/22 in 14/22).

Vlada je objavila Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, saj se v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oseb, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 ne bo več napotovalo v karanteno.

Na ta način se udejanja prehod iz faze zajezitve/zadrževanja v fazo blaženja za namene pristopa k iskanju stikov in karanten. Predlagana je namreč ukinitev iskanja stikov s strani epidemiološke službe NIJZ in napotovanja v karanteno na domu za splošno prebivalstvo, ostaja pa obveščanje stikov s strani okužene osebe in obveščanje preko aplikacije #OstaniZdrav (za namen okrepitve preventivnega ravnanja). 

Hkrati bo podano priporočilo o samotestiranju 7 dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu.

V Ur. l. RS, št. 21/2022 sta bila objavljena tudi:

Glede na to, da je vlada razveljavila Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, tudi sklep o skrajšanju karantene ni več potreben.

 

Pri vstopu v Slovenijo ni več pogoja PCT 

Vlada Republike Slovenije je v Uradnem listu RS, št. 21/2022 z dne 18.2.2022 objavila Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu (19.2.2022).

Na podlagi mnenja strokovne skupine ministra za zdravje bolezen covid-19 ne šteje več za karantensko bolezen in se karantene ukinejo, zato ni več razloga za omejitev vstopa v Republiko Slovenijo. 

Za vstop v Slovenijo tako ni več omejitev zaradi covida-19. To pomeni, da ni več potreben pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in tudi ni več napotitve v karanteno na domu.

Vir: Spletna stran Vlade RS, 18.2.2021.

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice