Sproščanje omejitev na področju gostinstva, turizma in igralništva

V Uradnem list št. 73/2021 z dne 13.5.2021 je bil objavljen nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati v ponedeljek, 17.5.2021.

Zaradi ugodnejše epidemiološke slike se je Vlada RS odločila za nadaljnje sproščanje omejitev na področju opravljanja gostinske in turistične dejavnosti ter dejavnosti igralništva. Vse spremembe veljajo od ponedeljka, 17. maja do vključno 23. maja 2021.

Od 17. maja bo dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz mora biti najmanj 3 metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve 4 oseb za eno mizo v gostinskih obratih prav tako ne velja več za družine z otroki do 18 let.

Omejitev 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika  ne velja več za otroke do 18 let, ki so v spremstvu skrbnikov, ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Če so vas doslej ob vstopu v trgovino skupaj z otrokom šteli kot dve osebi, sedaj predstavljate mehurček, je pojasnil državni sekretar.

Povsod po Sloveniji lahko kampi ponujajo do 70 % razpoložljivih enot. V to kvoto niso všteti t. i. pavšalisti, torej tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono.

Ponovno lahko obratujejo tudi igralni saloni in se prirejajo posebne igre na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so v igralništvu enaki kot v gostinskih obratih torej (preboleli, cepljeni, testirani).  Obratovalni čas je prav tako določen med 5. in 22. uro. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 % razpoložljivih kapacitet, tj. polovico igralnih mest.

Vstop v notranjost igralnic in gostinskih obratov je pogojen s spoštovanjem PTS - P(rebolevniki) – T(estirani) – C(epljeni) pogoja.

Viri: 
- spletna stran gov.si, https://www.gov.si/novice/2021-05-13-vlada-dopolnila-nacrt-sproscanja-ukrepov-tudi-s-pogojem-pct/, 13.5.2021,

- Uradni list RS, https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1544/odlok-o-zacasni-prepovedi-ponujanja-in-prodajanja-blaga-in-storitev-potrosnikom-v-republiki-sloveniji, 13.5.2021.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice