Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

V Uradnem listu RS, št. 133/2023 z dne 27.12.2023 je objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N).

Zakon prinaša spremembe in dopolnitve, ki se nanašajo na izračun pokojninske osnove za zavarovance, ki prejemajo delno invalidsko nadomestilo po ZPIZ-2 ali delno invalidsko pokojnino po ZPIZ-1 zaradi dela s krajšim delovnim časom, vpeljavo inštituta zagotovljene vdovske pokojnine, plačilo prispevkov od dohodkov na podlagi drugega pogodbenega razmerja, zagotavljanje podatkov ZPIZ-u za izvajanje obveznega zavarovanja, financiranje Inštituta za ekonomska raziskovanja, dovoljen obseg rezervacij za nedoseganje zajamčenega donosa pri vzajemnem pokojninskem skladu in na rezervacije pokojninskih družb.

Z zakonom je določeno, da se zavarovancem, delovnim invalidom s pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, ki so pridobili pravico na podlagi ZPIZ-2 ali ZPIZ-1, osnove za čas, ko so delali z delovnim časom, ki ustreza njihovi preostali delovni zmožnosti in so prejemali delno nadomestilo ali delno invalidsko pokojnino, za ugotovitev pokojninske osnove preračunajo na povprečni znesek, ki ustreza osnovi za polni delovni čas. Tako se tem zavarovancem za izračun pokojninske osnove ne bo več upoštevalo delno invalidsko nadomestilo ali delna invalidska pokojnina, ampak se jim bo ta prejemek ustrezno preračunal na znesek, ki bi ga prejeli, če bi delali polni delovni čas.

Z zakonom se spreminja tudi osnova za plačilo prispevkov od dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja za osebe, ki imajo status zavarovanca po 18. členu ZPIZ-2. Osnovo za plačilo 15,50% prispevka zavarovanca in 8,85% prispevka delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, predstavlja po novem dohodek, vključno s povračili stroškov v zvezi z opravljenim delom, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka. Zakon posega tudi v 55. a člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in osnovo za plačilo 6,36% posebnega prispevka za zdravstveno zavarovanje določa na enak način kot osnovo za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Spremenjeni način plačevanja prispevkov od dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja se bo začel uporabljati pri izplačilih od 1. februarja 2024 dalje.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice