Spremembe pri ugotavljanju zadržanosti od dela zaradi prenehanja nekaterih ukrepov za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19

S 1. 6. 2020 je prenehal veljati »Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19«, ki se nanaša na ureditev glede odločanja o začasni zadržanosti od dela.

Z Odlokom je Vlada RS določila posebne začasne ukrepe pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer glede začasne zadržanosti od dela, odločanja imenovanega zdravnika in zdravstvene komisije, zdraviliškega zdravljenja, reševalnih prevozov in medicinskih pripomočkov. Odlok od 1. 6. 2020 ostaja še nadalje v veljavi do preklica, razen ureditve glede odločanja o začasni zadržanosti od dela.

Postopen prenos pristojnosti nazaj na imenovane zdravnike ZZZS

S 1. 6. 2020 se tako pristojnost za odločanje o zadržanosti od dela nad 30 dni in v drugih primerih, ko je izplačevalec nadomestila plače ZZZS (npr. nega po določenem obdobju, spremstvo, izolacija itd.), prenese postopoma nazaj na imenovane zdravnike ZZZS.

Rok za vložitev zahteve za presojo ocene izbranega osebnega zdravnika

Glede zahteve za presojo ocene izbranega osebnega zdravnika velja, da rok za vložitev zahteve 30 koledarskih dni od seznanitve z oceno še nadalje velja v tistih primerih, ko je izbrani osebni zdravnik odločal o zadržanosti od dela na podlagi prenosa pristojnosti z Odlokom, v vseh ostalih primerih pa rok za vložitev zahteve za presojo ocene izbranega osebnega zdravnika na podlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju znaša 3 delovne dni od seznanitve z oceno.

 

Vir: ZZZS, Izjava za javnost, 27.5.2020: http://www.zzzs.si/ZZZS/info/gradiva.nsf/o/DBB19A9E18FCD680C1258575002A0DFA?OpenDocument

Sorodne novice

Zahtevki za nadomestilo plače za COVID-19 se vlagajo na ZZZS

Na podlagi 56. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ima zavarovana oseba, ki je zavarovana za pravico do nadomestila plače, pravico do nadomestila v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tudi za obdobje, ki je sicer bremenilo delodajalca oziroma samostojnega zavezanca.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice