Spremembe odlokov povezanih z ukrepi za zajezitev in obvladovanje koronavirusa

V Uradnem listu št. 132/2021 z dne 20.8.2021 so bile objavljene spremembe odlokov:

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določajo omejitve in način izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. Tako se določa, da za gospodarske družbe, javne in zasebne izobraževalne zavode, druge pravne osebe zasebnega prava, Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa določa, da se navedene dejavnosti lahko izvajajo le skladno s sprejetimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani NIJZ, in pod pogojem, da osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo ali s hitrimi antigenskimi testi in imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa, ki je ustrezen, če je opravljen v eni od držav v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Osebam, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev na področju voznikov in vozil, testiranja ni treba opraviti, če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenosti, kar dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.


Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Za izvajanje avtotaksi prevozov, javnih linijskih prevozov, posebnih linijskih prevozov, stalnih izvenlinijskih prevozov in občasnih prevozov potnikov, je za voznike in potnike obvezna uporaba obrazne zaščitne maske. Pri javnih linijskih medkrajevnih prevozih, posebnih linijskih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili kategorije M2 in M3, je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu.

Izvajanje avtotaksi prevozov je dovoljeno le, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila in uporabo obraznih zaščitnih mask in, če voznik enkrat tedensko opravi testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG in ima dokazilo o negativnem rezultatu testa, ki je ustrezen, če je opravljen v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Vozniku avtotaksi vozila testiranja ni treba opraviti, če izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenosti, kar dokazuje z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Tudi za osebje upravljavca žičniških naprav, ki prihaja v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav, velja, da sme uporabljati žičniške naprave le pod pogojem, da enkrat tedensko izvede testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG in ima dokazilo o negativnem rezultatu testa, ki je ustrezen, če je opravljen v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Osebju upravljavca žičniških naprav testiranja ni treba opraviti, če izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenosti, kar dokazuje z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Ostali uporabniki žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog morajo izpolnjevati pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, z določenimi izjemami. Izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja iz drugega odstavka 3. člena tega odloka ni potrebno za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov, ter otrok do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev, prav tako pa omejitve iz 3. člena tega odloka ne veljajo v primerih nujne oskrbe, varnosti, medicinske pomoči, zaščite in reševanja ter inšpekcijskih služb.

Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih

S tem odlokom se do 29. avgusta 2021 podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

  • Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2;
  • Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19;
  • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2;
  • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Odloki začnejo veljati 23. avgusta 2021 in veljajo do vključno 29. avgusta 2021.

Vir: spletna stran Vlade RS, https://www.gov.si/novice/2021-08-20-256-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/, 20.8.2021

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice