Spremembe nekaterih odlokov s 16.8.2021

V Uradnem listu RS št. 129/2021 z dne 13. 8.2021 je bilo objavljenih več odlokov v povezavi s COVID-19.

Odloki začnejo veljati 16. avgusta in veljajo do vključno 22. avgusta 2021.

Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2

Vsebinskih sprememb pri omejitvi zbiranja ni. Sprememba je le v delu, ki se nanaša na izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT), kot ga določa Odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2.

Udeleženci organiziranih javnih prireditev in javnih shodov morajo tako izpolnjevati pogoj PCT, kar dokazujejo z dokazili, določenimi v Odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2.

Pogoj PCT se sicer zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter nad 100 udeležencev na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji

Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Poleg tega odlok ne ureja več dokazil, s katerimi se lahko dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT na kulturnih prireditvah.

Dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT so po novem enotno urejena v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah mora biti v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, izjema so nastopajoči.

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji

Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, ne ureja pa več dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, ki so po novem enotno urejena v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov

Pogoj PCT morajo v skladu z odlokom izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe. Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoje PCT za udeležbo na tekmovanjih. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogojev PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že na vstopu na prireditev.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Z odlokom se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, kar ponudniki blaga in storitev ter potrošniki dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji je dovoljeno le ob upoštevanju sprejetih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in pod pogojem, da ponudniki blaga in storitev ter potrošniki, izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, kar dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Glede izpolnjevanja pogoja testiranja se določa, da se izpolnjevanje tega pogoja dokazuje le z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, torej enako kot je določeno v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Prav tako je v tem odloku določeno, da se izpolnjevanje pogoja prebolevnosti ali cepljenosti dokazuje le z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije omogoča izvajanje javnega prevoza potnikov v omejenem obsegu in določa obveznosti potnikov in izvajalcev javnega prevoza.

Z odlokom se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, kar vozniki avtotaksi vozil, uporabniki žičniških naprav in osebje žičniških naprav, ki prihaja v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Glede izpolnjevanja pogoja testiranja se določa, da se izpolnjevanje tega pogoja dokazuje le z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, torej enako kot je določeno v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Prav tako je v tem odloku določeno, da se izpolnjevanje pogoja prebolevnosti ali cepljenosti dokazuje le z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Odlok o spremembi Odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah

Na podlagi zadnje ocene Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti konkretnega odloka do 22. avgusta 2021. 

 

Viri: Spletna stran Vlade RS, Uradni list RS, 13.8.2021.

Sorodne novice

Dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT odslej enotno urejena za vsa področja

V Ur. listu RS, št. 129/2021 je bil objavljen Odloko začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 s katerim se določajo uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih, izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, veljavnost testov PCR in HAG ter obvezno razkuževanje rok.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice