Spremembe na področju izdajanja potrdil A1 državljanom tretjih držav, ki v Republiki Sloveniji zaradi narave dela ne izpolnjujejo pogoja za prijavo prebivališča

Na Združenje delodajalcev Slovenije smo prejeli obvestilo MDDSZ, ki ga povzemamo v nadaljevanju:

V sodbi z dne 24. 1. 2019 je Sodišče EU v zadevi C-477/17 odločilo, da se vsi državljani tretjih držav z ustreznim dovoljenjem, ki jim omogoča zakonito prebivanje v državi članici EU, lahko sklicujejo na pravila o koordinaciji, določena v Uredbi (ES) št. 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta, z dne 29. aprila 2004, o koordinaciji sistemov socialne varnosti in Uredbi (ES) št. 987/2009 Evropskega parlamenta in Sveta, z dne 16. septembra 2009, o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe št. 883/2004.

Predmetna sodba je s tem zagotovila podlago za spremembe v tolmačenju evropskih predpisov, ki urejajo koordinacijo sistemov socialne varnosti ter posledično v odločanju v postopkih izdaje potrdila A1 za državljane tretjih držav. Skladno z navedenim je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo usmeritev za delo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na tem področju, v skladu s katerim je državljan tretje države, ki v Republiki Sloveniji zakonito prebiva in je vključen v obvezna socialna zavarovanja Republike Slovenije ter v okviru delovnega razmerja s slovenskim delodajalcem opravlja delo v dveh ali več državah članicah EU, upravičen do socialne varnosti, ki jo zagotavlja Uredba 883/2004, in posledično potrdila A1, ne glede na pogostost in trajanje njegovega dejanskega prebivanja ali prijavljeno prebivališče. Pripravljena usmeritev je skladna tudi z mnenjem in predlogi Varuha človekovih pravic RS v zvezi s predmetnim področjem.

Spremembe upravne prakse na podlagi spremenjenih usmeritev se bodo zaradi potrebnih informacijskih nadgradenj uveljavile s ponedeljkom, 1. 4. 2019.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice