Spremembe in dopolnitve Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V Uradnem listu RS, št. 162/2022 z dne 23.12.2022 je objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. 

Objavljeni so novi zgornji zneski povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.

Novi zgornji zneski jubilejnih nagrad, odpravnine ob upokojitvi in solidarnostnih pomoči se uporabljajo za izplačila, ki so izvedena od vključno 1.1.2023 dalje.

Novi zgornji zneski dnevnic, terenskega dodatka, nadomestila za ločeno življenje in plačilo dijakom in študentom za obvezno praktično delo se uporabljajo za dogodke (službeno pot, terensko delo, ločitev delavca od družine, praktično delo), ki so bili izvedeni od vključno 1.1.2023 dalje. Torej, novi zgornji zneski npr. dnevnic se upoštevajo za službeno pot, ki se je končala ali začela v letu 2023. Če pa se v letu 2023 izplačujejo dnevnice za službeno pot, ki se je zaključila v letu 2022, se upoštevajo zgornji zneski, ki so veljali pred to spremembo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice