Sprejet Zakon o dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ-A)

Zakon uvaja povračilo delno povrnjenega izgubljenega dohodek za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva za samozaposlenega, družbenika ali delničarja gospodarske družbe oziroma ustanovitelja zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba in kmete.

Višina delno povrnjenega izgubljenega dohodka znaša 250 eurov za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko ni zmožen opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar ne več kot 250 eurov za 10 dni, 500 eurov za 20 dni in 750 eurov v enem mesecu.

Ukrep velja od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021.

Postopek izplačila za upravičence, ki jih določa ZNUPZ-A je določen preko informacijskega sistema FURS z vlogo najpozneje do 15. januarja 2022. S posamezno vlogo se lahko uveljavlja znesek v višini 250 eurov.

Sprejeti predlog zakona najdete v priponki levo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice