Sporočilo evropskih delodajalcev belgijskemu predsedstvu EU: rešujte kratkoročne izzive in opolnomočite evropsko gospodarstvo za prihodnost

Predsedniki in generalni direktorji članic BusinessEurope so se 24.11.2023 srečali v Bruslju na povabilo Federacije podjetij v Belgiji, VBO FEB, ter predstavili svoje prednostne naloge za prihajajoče belgijsko predsedovanje Svetu Evropske unije belgijski vladi.

Slovenske delodajalce v BusinessEurope zastopa Združenje delodajalcev Slovenije. Predsednik ZDS, g. Marjan Trobiš je na srečanju izpostavil stanje socialnega dialoga v Sloveniji in posledice enostransko sprejetih zakonodajnih sprememb v tem letu na gospodarstvo.

Predsedniki nacionalnih združenj so izmenjali poglede z Valdisom Dombrovskisom, izvršnim podpredsednikom Evropske komisije, in imeli avdienco pri Njegovem veličanstvu kralju Filipu.

📢Sporočilo BusinessEurope: "Evropsko gospodarstvo raste še počasneje v prvem polletju 2023, zato bodo šest mesecih belgijskega predsedovanja ključnega pomena. Pozivamo belgijsko predsedstvo, da zaključi sprejetje predlogov, ki so bistveni za konkurenčnost in razvoj evropskih MSP. Pozivamo jih, naj ustvarijo regulatorni prostor za podjetja, naj dosežejo pravo ravnotežje med varnostjo in odprtostjo ter naj podprejo Zeleni dogovor z Industrijskim dogovorom.
EU mora nadaljevati s sklepanjem trgovinskih sporazumov, ki omogočajo dostop do novih trgov in naložbenih priložnosti za evropska podjetja. EU predstavlja le 6% svetovnega prebivalstva, 85% gospodarske rasti v prihodnjih letih pa bo generirane izven EU."

Celotno deklaracijo članov sveta predsednikov BusinessEurope si lahko preberete na spletni strani BusinessEurope in v priponki levo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice