Skupne pripombe delodajalcev na predlog pravilnika o poklicnih boleznih

Na ZDS smo v januarju skupaj z ostalimi predstavniki gospodarstva podali pripombe na Predlog novega Pravilnika o poklicnih boleznih, ki je bil socialnim partnerjem (oziroma delodajalcem) prvič predstavljen na Ekonomsko socialnem svetu (ESS).

Zaradi tožbe ZSSS pri Mednarodni organizaciji dela (ILO) je namreč v teku postopek pomirjanja, v katerem sta Vlada RS in sindikati uskladili nov predlog Pravilnika. Sodelovanja delodajalske strani v tem postopku ni bilo, na ESS pa je bilo zavrnjeno (z argumentom narave postopka in rokov) tudi nadaljnje usklajevanje v delovni skupini.

Delodajalska stran je na Ekonomsko socialnem svetu enotno podala pripombe ter pozvala vlado (ministrstvo za zdravje) k vključitvi delodajalcev v proces oblikovanja novega Pravilnika. Svoje pripombe in poziv smo vseh pet delodajalskih organizacij in zbornic, članic ESS, 19.1.2023 ponovno naslovili na ministrstvo za zdravje ter v vednost ministru za delo.

Vprašanja, pomisleke in pripombe smo na delodajalskih organizacijah prejeli neposredno iz podjetij. Celoten odziv delodajalcev je v priponki.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice