S 1.1.2024 nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja

1. 1. 2024 se je začel uporabljati nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki prinaša podaljšanje prehodnega obdobja, v katerem velja nova diferencirana prispevna stopnja. 

V prehodnem obdobju od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2025 velja za 0,6 odstotne točke višja diferencirana prispevna stopnja, in  znaša 8,6 %. Za zavarovance, ki se jim do 31. decembra 2000 ni štela zavarovalna doba s povečanjem, pa na delovnem mestu iz 1. in 2. skupine znaša 8,8 %, na delovnem mestu iz 3. skupine 9 % in na delovnem mestu iz 4. in 5. skupine, 9,4%.

Nova prispevna stopnja se začne uporabljati pri obračunu in plačilu prispevka za mesec januar 2024.

Vir: Spletna stran Kapitalske družbe Slovenije, MDDSZ.

 


MNENJE DELODAJALCEV K PREDLOGU ZVIŠANJA PRISPEVNE STOPNJE ZA POKLICNO ZAVAROVANJE

Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.d. (KAD) je 22. 11. 2023 na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vložila zahtevo za odobritev sprememb in dopolnitev Pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja.
V skladu z drugim odstavkom 208. člena ZPIZ-2, pokojninski načrt poklicnega zavarovanja in njegove spremembe na podlagi mnenja predstavnikov delodajalcev in zavarovancev, imenovanih na predlog reprezentativnih predstavnikov sindikatov in delodajalcev v Ekonomsko socialnem svetu ter po predhodnem mnenju odbora Sklada obveznega dodatnega pokojninskega  zavarovanja, odobri minister, pristojen za delo.
Odbor Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja je sprejel predlog sprememb 79. člena Pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja, v katerem so določene prispevne stopnje za poklicno zavarovanje v prehodnem obdobju. Prispevne stopnje za poklicno zavarovanje naj bi se s 1.1.2024 zvišale za 0,6 odstotne točke, prehodno obdobje, v katerem se uporabljajo nižje prispevne stopnje od tiste, ki je določena v prvem odstavku 18. členu Pokojninskega načrta (9,25%), pa podaljšalo do 31.12.2025.
Ker minister, pristojen za delo odobri spremembe pokojninskega načrta tudi na podlagi predhodnega mnenja predstavnikov delodajalcev in sindikatov, članov Ekonomsko socialnega sveta, je Združenje delodajalcev Slovenije posredovalo na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naslednje negativno mnenje, v katerem je izpostavilo potrebnost oblikovanja novega seznama delovnih mest, za katere je obvezna vključitev v poklicno zavarovanje: »Dvigu prispevne stopnje za poklicno zavarovanje s 1.1.2024 nasprotujemo in predlagamo, da ostane nespremenjena do 31.12.2025 ter pozivamo, da se v tem obdobju, ki je predvideno s strani KAD kot prehodno obdobje veljave 0,6 odstotnih točk višje prispevne stopnje, aktualizira seznam delovnih mest, za katere je obvezna vključitev v poklicno zavarovanje. Nov seznam delovnih mest bi moral biti namreč pripravljen že pred leti, na kar so napotovale določbe zakona o pokojninskem in invalidske zavarovanju in na kar smo delodajalci kot socialni partner ves čas opozarjali.«

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice