Referenčno obdobje, nadurno delo in presežek ur v Kolektivni pogodbi komunalnih dejavnosti

V Uradnem listu RS št 94/2022 z dne 17. 7. 2022 je objavljeno Mnenje v zvezi s 36. členom Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti.

Komisija za spremljanje izvajanja in razlago Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti je sprejela Mnenje v zvezi s 36. členom Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti glede referenčnega obdobja, nadurnega delo in presežek ur. 

Namen določitve referenčnega obdobja je v tem, da v njegovem okviru povprečno trajanje delavčevega delovnega časa ne presega njegove redne delovne obveznosti. V času trajanja referenčnega obdobja zato po naravi stvari nadure ne morejo nastati. Nadure lahko nastanejo šele, če je seštevek vseh ur, ki jih je delavec opravil v času trajanja referenčnega obdobja, višji od redne delovne obveznosti v istem obdobju. Tako nastale nadure je delodajalec delavcu dolžan izplačati po postavki, ki velja za nadurno delo. Delavec je torej upravičen do dodatka za nadurno delo le za presežne ure, ki niso izravnane ob zaključku referenčnega obdobja.

___________________________________________________________________________________

Vse objave omenjene kolektivne pogodbe z aneksi, razlagami in mnenji so zbrane na spletni strani ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice