Razlaga Kolektivne pogodbe za kmetijstvo in živilsko industrijo

V Uradnem listu RS, št 16/2021, z dne 5.2.2021, je bila objavljena Razlaga 4. člena Kolektivne pogodbe za kmetijstvo in živilsko industrijo Slovenije.

Stranke kolektivne pogodbe uvodoma ugotavljajo, da so bile določbe tretjega, četrtega in petega odstavka 4. člena KP KŽI, ki določajo časovno veljavnost kolektivne pogodbe, vsebovane že v predhodnih kolektivnih pogodbah, ki so veljale v tej dejavnosti, in oblikovane v času pričakovanih večjih sprememb Zakona o delovnih razmerjih.

Spremembe in dopolnitve Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, s sprem. in dopol., v nadalj. ZDR-1), uveljavljene v času od sklenitve te kolektivne pogodbe dalje niso takšne, da bi povzročile neskladje določb KP KŽI s spremenjenimi oziroma dopolnjenimi določbami ZDR-1.

Glede na navedeno, so stranke te kolektivne pogodbe soglasne z razlago, da se ne glede na določbe tretjega, četrtega in petega odstavka 4. člena KP KŽI ta kolektivna pogodba uporablja do izteka obdobja, določenega v prvem in drugem odstavku 4. člena KP KŽI, to je do 1. 5. 2021.

Razlaga se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in je obvezna. Veljati začne naslednji dan po objavi.

Besedilo razlage je dostopno na spletnih straneh ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice