Pravilna uporaba delovnega koledarja, rubrike 10 na eBOLu in podatkov o preostali delazmožnosti zaradi invalidnosti pri pripravi elektronskega zahtevka za refundacijo

Zavod je pred uvedbo eBOL pripravil pravila za izpolnjevanje rubrike 10 na eBOL, ki so bila maja 2023 razširjena z dodatnimi pojasnili glede uporabe podatkov eBOL in preostale delazmožnosti zaradi invalidnosti  pri pripravi eObračuna in eZahtevka za refundacijo, prikazu celomesečne delovne obveznosti, uporabi posebnih koledarjev, rubrike preostala delazmožnost (ZK) in rubrike invalidnost (IK).


Celovito navodilo glede rubrike 10 in njenega vpliva na obračun nadomestila, ki je pripravljeno v obliki prezentacije, najdete v bazi elektronskih gradiv ZZZS na povezavi.


ZZZS prosi delodajalce, računovodske servise in programske hiše, da pri pripravi eZahtevkov in eObračunov upoštevate, da lahko delodajalec vloži zahtevek za refundacijo nadomestil, ki jih je dejansko izplačal delavcem in da prikaže pri izpolnjevanju eObračuna takšen delovni koledar oziroma plan dela, kot je bil uporabljen pri obračunu plač in nadomestil pri delodajalcu za pripravo plačilne liste.

Zavod bo pri obdelavi eZahtevkov za refundacijo za november 2023 in nadaljnje mesece poostril kontrole nad prikazom delovnega koledarja na eObračunu in natančno preverjal skladnost z navodili v zgornji povezavi.

ZZZS tako poziva, da navodila pregledate in prilagodite način priprave vaših eObračunov in eZahtevkov. Če ugotovite, da je napačno izdal eBOL že izbrani osebni zdravnik (tudi glede na odločbo imenovanega zdravnika), naj delavec v ambulanti zaprosi za preklic napačnega eBOL in izdajo novega eBOL še pred vložitvijo eZahtevka na ZZZS.

Sorodne novice

Uvedba eBOL - obvestilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Zaradi uveljavitve obveznosti prevzema elektronskih bolniških listov za začasne zadržanosti za vse zavezance, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, prek sistema SPOT (eVEM) od vključno 01.02.2020 dalje, je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije posredoval še zadnja obvestila v zvezi z uvedbo eBOL.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice