Poziv k ukrepom v gospodarskem sektorju v času božično-novoletnih praznikov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarja, da je za upočasnitev in zaustavitev širjenja koronavirusne bolezni COVID-19 ter omilitev negativnih posledic in preprečitve preobremenjenosti zdravstvenega sistema treba nujno zmanjšati število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez hujših posledic za življenje in delo.

Zato preko Ekonomsko socialnega sveta poziva delodajalce, da v času praznikov oziroma v obdobju od 24. 12. 2020 do 10. 1. 2021 v največji možni meri sprejmejo razpored delovnega časa, ki bo predvidel kolektivno izrabo letnega dopusta.

Delodajalce, pri katerih delovnega procesa ni možno organizirati na način, da se v obdobju od 24. 12. 2020 do 10. 1. 2021 predvidi izraba kolektivnega letnega dopusta, ministrstvo poziva, da za zaposlene v tem obdobju in tudi v prihodnje v čim večjem obsegu uredijo opravljanje dela na domu.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice