Poziv delodajalcem k ukrepom ob povečanem širjenju okužbe z virusom Sars-Cov-2

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je delodajalce pozvalo, da kjer je to le mogoče, ponovno ali dodatno omogočijo opravljanje dela od doma in s tem kar najbolj prispevate k varovanju zdravja in življenja svojih zaposlenih in obvladovanju epidemije v Sloveniji.

V nadaljevanju povzemamo vsebino obvestila MDDSZ, ki je objavljeno na spletni strani: https://www.gov.si/novice/2021-03-31-poziv-delodajalcem-k-ukrepom-ob-povecanem-sirjenju-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2/.

Zaradi omejevanja epidemije ob povečanem širjenju okužb z virusom Sars-Cov-2 je Vlada Republike Slovenije sprejela nove ukrepe, z veljavnostjo od 1. do vključno 11. aprila 2021. Med pomembne ukrepe sodi tudi organiziranje dela na domu, kjer delovni proces to omogoča. 

Opravljanje dela na domu je izjemno učinkovit kolektivni ukrep zagotavljanja varnega in zdravega dela, saj lahko zajame veliko število delavcev, tveganje na delovnih mestih pa zniža na najmanjšo možno mero ali ga celo odpravi. V prvem valu epidemije je prav ta ukrep delodajalcev v veliki meri doprinesel k uspešni zajezitvi okužb v Sloveniji. Ob tem MDDSZ pojasnjuje, da delodajalci lahko delo na domu sprejmejo tudi enostransko, kot ukrep zagotavljanja varnega in zdravega dela. Ukrep lahko sprejmejo ne le v času, ko je razglašena epidemija, temveč tudi v okoliščinah, ko je treba izvajati ukrepe zaradi preprečitve širjenja koronavirusne bolezni COVID-19 (npr. upoštevanje karantene, samoizolacije in drugih posebnih ukrepov, med katere sodijo tudi ukrepi, ki jih sprejme delodajalec zaradi omejitve tveganja za okužbo).

V pomoč pri urejanju in organiziranju dela na domu so zbrane informacije instituta dela na domu na povezavi: https://www.gov.si/novice/2020-06-22-opravljanje-dela-na-domu-z-vidika-delovnega-prava-in-varnosti-in-zdravja-pri-delu/.

Prijava dela na domu na Inšpektorat RS za delo je enostavna. Več informacij na: http://evem.gov.si/evem/drzavljani/zacetna.evem.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice