Povračilo stroškov nakupa HAG testov za samotestiranje – pojasnilo MGRT

ZDS je na MGRT naslovil aktualno vprašanje v zvezi s povračili stroškov, ki jih imajo delodajalci z nakupom HAG testov. Vprašanje in dogovor povzemamo v nadaljevanju.

Na MGRT smo naslovili vprašanje glede povračila stroškov za delodajalce, ki so jih imeli v zvezi z nabavo testov za samotestiranje. V Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/21, 177/21, 185/21 in 190/21) je v 2. odstavku 10. člena določeno, da se sredstva za testiranje s testi HAG in testi HAG za samotestiranje za osebe iz prvega in drugega odstavka 3. člena tega odloka zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije. V 3. odstavku 10. člena Odloka je določeno, da Minister, pristojen za zdravje, določi najvišjo višino povračila stroškov za zdravstvene storitve testiranja, stroškov testov HAG in testov HAG za samotestiranje ter način izstavitve zahtevkov za povračilo teh stroškov s sklepom, ki ga objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje. Višina povračila stroškov iz prejšnjega stavka ne sme biti višja od cene, ki jo določa predpis, ki ureja najvišjo dovoljeno ceno zdravstvenih storitev testiranja s testi HAG in ceno testov HAG za samotestiranje.

Na Ministrstvo za zdravje smo že predhodno naslovili vprašanje v zvezi s postopkom uveljavitve povračila stroškov, ki jih bodo imeli delodajalci z nabavo testov za samotestiranje, saj smo razumeli, da bo tudi za delodajalce MZ izdalo pojasnila v zvezi z zahtevki. Odgovora s strani MZ, kljub urgencam nismo prejeli.

Seznanjeni smo z vsebino predloga t.i. PKP10, ki v določbah od 41. do 46. člena določa pomoč za nakup hitrih testov za samotestiranje, vendar pa ta v tej obliki še ni sprejet.

MGRT smo pozvali, da nam pojasnijo ali bo na podlagi Odloka MZ objavil postopek glede načina izstavitve zahtevkov za povračilo nakupa testov za samotestiranje oz. je predvideno, da bo tovrstno povračilo urejeno v PKP10?

Z MGRT smo prejeli naslednji odgovor :

Prejeli smo vašo zahtevo po pojasnilu glede HAG testov za samotestiranje "ali bo na podlagi Odloka MZ objavilo postopek glede načina izstavitve zahtevkov za povračilo nakupa testov za samotestiranje oz. je predvideno, da bo tovrstno povračilo urejeno v PKP10?"

Obveščamo vas, da je Vlada RS predlagala delno povračilo stroškov nakupa HAG testov za samotestiranje v okviru novega interventnega zakona, ki je še v obravnavi v Državnem zboru RS.

Obenem so predložili tudi povezavo na predlog zakona, kjer je v členih 41 - 46 predstavljen ukrep in tudi predpisan postopek: Izbran zakon / akt (dz-rs.si). Ukrep bo izvajal FURS. Ko se bo ukrep pričel izvajati in bodo dodatna vprašanja, bo FURS objavil odgovore na njih.

Glede na odgovor MGRT je razumeti, da bo podlaga za povračilo stroškov za nakup hitrih testov HAG za samotestiranje, urejena v interventnem zakonu t.i. PKP10, ki navedeno povračilo ureja v določbah od 41. do 46. člena.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice