Državni zbor RS je 22. 2. 2022 sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE). 

S tem zakonom se zaradi omilitve posledic dviga cen energentov določajo začasni ukrepi za področje gospodarstva in kmetijstva. 

V zakonu so določeni tudi ukrepi na davčnem področju.

Davčni zavezanec mora predložiti davčnemu organu davčni obračun od dohodka iz dejavnosti (DohDej) in davka od dohodka pravnih oseb (DDPO) najpozneje do 30. aprila za leto 2021. Ker ta dan pade na soboto, je skrajni rok za predložitev obračunov DDPO in DohDej torek, 3. maj 2022.

Do omenjenega datuma se podaljšuje tudi rok za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Spremenjen je tudi rok  za  predložitev  letnih  poročil - letna  poročila  se AJPES predložijo najpozneje do 30. aprila 2022. 

Sprejeti predlog, ki ga mora še obravnavati Državni svet, najdete v priponki levo.

Ta informacija je trenutno zgolj informativne narave, saj omenjeni zakon še ni objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. Zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Več informacij:

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice