Podpis Protokola Vlade RS in socialnih partnerjev o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga ter spremenjenih Pravil ESS

Pred sejo Ekonomsko socialnega sveta je bil s strani predstavnikov delodajalcev, sindikatov in vlade podpisan Protokol Vlade RS in socialnih partnerjev o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga, hkrati pa so bila podpisana tudi spremenjena Pravila o delovanju ESS.

V imenu ZDS je dokumente podpisal Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš, ki je poudaril, da je ESS vrednota in posvetovalni organ za državo ter da mora biti slišan na vse tri strani. Poudaril je, da je treba dokument ne le podpisati, temveč tudi živeti. 

S protokolom o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga je vzpostavljen dogovor, da bo vlada dosledno spoštovala in izvajala določila veljavnih pravil o delovanju ESS. Ministrska ekipa skladno z dokumentom brez predhodne vsebinske obravnave na ESS ne bo sprejemala ali predlagala v sprejem predpisov, ki so del temeljnih ekonomskih in socialnih področij.

Spremembe pravil delovanja ESS medtem predvidevajo sodelovanje ESS tudi v primerih, ko predloge zakonov v DZ vložijo predlagatelji, ki niso v vladi. ESS bo sodeloval na način, da bo oblikoval stališča, mnenja in priporočila k tem predlogom.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice