Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Združenje delodajalcev Slovenije je skupaj z GZS, TZS, OZS in ZDOPS predsedniku vlade, dr. Robertu Golobu poslalo dopis, v katerem izražamo ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca, na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022. To bi bil namreč korak nazaj v primerjavi z veljavno novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1C) in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-R), ki sta skrajšali obdobje izplačevanja nadomestila v breme delodajalca oziroma samostojnega zavezanca (samostojni podjetniki, kmetje, družbeniki …). S tem je po dolgih letih prizadevanj vendarle prišlo do finančne razbremenitve gospodarstva na tem področju, prav tako se je izboljšal položaj samozaposlenih.

Če bo Vlada RS podaljšala izplačevanje bolniške odsotnosti v breme delodajalcev, bo s tem naredila velik korak nazaj in dodatno otežila že tako zahtevne razmere, v katerih deluje slovensko gospodarstvo.

Z namero Vlade RS, da podaljša obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca, se ponovno nakazuje poslabšanje položaja gospodarstva. Zaradi tega smo delodajalske organizacije močno zaskrbljene. Sprejetje rešitve, o kateri razmišlja vlada, bi pomenilo samovoljen in enostranski ukrep, brez kakršnegakoli dialoga in presoje vplivov na gospodarstvo, ki že vse od lanskega leta deluje v vedno bolj oteženih pogojih poslovanja.

V dopisu predsedniku Vlade RS smo še posebej poudarili: slovensko gospodarstvo je izpostavljeno visoki ravni tveganj in negotovosti, saj je v zadnjem času že tako obremenjeno z novimi oziroma višjimi dajatvami. Nadaljujejo se tudi nenehne grožnje o uvedbi dodatnih finančnih in administrativnih obremenitev, med katerimi so: dodatne dajatve in negativna sprememba dohodninske zakonodaje, visoke cene energentov, omejevanje pogojev poslovanja zaradi uvedbe različnih oblik regulacije.

Delodajalske organizacije smo v dopisu predsedniku vlade izrazile pričakovanje, da bo prisluhnil našim navedbam. Dopis smo naslovile tudi na ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana in na vodje poslanskih skupin v Državnem zboru RS.

 

GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE
TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
ZDRUŽENJE DELODAJALCEV SLOVENIJE
ZDRUŽENJE DELODAJALCEV OBRTI IN PODJETNIKOV SLOVENIJE

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice