Omogočena elektronska oddaja vlog za oba ukrepa za omilitev posledic energetske krize

Zavod RS za zaposlovanje obvešča, da delodajalci od 26.1.2023 lahko oddate vlogo za ukrepa delnega povračilo nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in napotitve zaposlenih na začasno čakanje na delo. 

Kot pravočasne bo Zavod štel vloge, ki so oddane v 15 dneh od možnosti oddaje na Portalu za delodajalce. Pred prvo uporabo portala se je treba registrirati.

Z začetkom leta se je začel uporabljati Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK), ki med drugim omogoča delno povračilo nadomestila plače:

  • zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in
  • za delavce na začasnem čakanju na delo.

Pomembno!

Delodajalci morate v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom oziroma od napotitve delavca na začasno čakanje na delo elektronsko oddati vlogo pri zavodu za zaposlovanje.


Tistim, ki bi morali vlogo oddati že v preteklih dneh, pa zaradi nedelovanja portala tega niste mogli storiti, bo zavod kot pravočasne štel vloge, ki bodo oddane v 15 dneh od možnosti oddaje vlog na Portalu za delodajalce.

Če ob oddaji vloge ne boste imeli na voljo vseh dokazil, ki so potrebna za uveljavljanje obeh ukrepov (predvsem dokazilo o izračunu pristojnega organa SPIRIT o višini pomoči za gospodarstvo ), zavod predlaga, da vlogo kljub temu oddate pravočasno. Ob obravnavi vaše vloge vas bodo nakladno pozvali k njeni dopolnitvi.

Delo s skrajšanim delovnim časom se lahko odredi za obdobje od 1.1.2023 do 31.3.2023, medtem ko se delavca na začasno čakanje na delo lahko napoti od 1.1.2023 do 30.6.2023, za največ 30 delovnih dni.

Če se delavec na zahtevo delodajalca vrne s čakanja nazaj na delo do 7 delovnih dni v tekočem mesecu, morate zavod o tem predhodno obvestiti. Obvestilo pošljete po elektronski pošti na naslov: gpzrsz@ess.gov.si.

Vir: ZRSZ, 26.1.2023.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice