Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je socialne partnerje obvestilo, da trenutna odredba preneha veljati 31.12.2020. MDDSZ je zaradi nastalih kriznih razmer ocenilo, da je potrebna sprememba oziroma popravek Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela. 

S strani MDDSZ smo prejeli predlog spremembe Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela s pojasnilom, da trenutna odredba preneha veljati 31.12.2020.

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (Uradni list RS, št. 1/18 – uradno prečiščeno besedilo in 31/18, v nadaljnjem besedilu ZZSDT) v sedmem odstavku 17. člena določa, da lahko minister, pristojen za delo, na podlagi ugotovitve, da zaposlovanje tujcev ne bo škodljivo vplivalo na trg dela, ob upoštevanju stanja brezposelnosti, strukture zaposlovanja in regionalnih potreb za odpiranje novih delovnih mest v okviru posameznih gospodarskih panog določi poklice, v katerih bi se bodo lahko tujci zaposlovali brez preverjanja ali v evidenci brezposelnih oseb obstajajo ustrezne brezposelne osebe (se pravi ni predhodne kontrole trga dela). Poklici so določeni v odredbi.

MDDSZ je v tem trenutku ocenilo, da bi bilo nujno narediti spremembo oziroma popravek Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela, vsaj v poklicih kjer se je že pokazal trend presežka in je število brezposelnih oseb večji, kot je razpoložljivih delovnih mest (strokovnjaki za prodajo izdelkov in storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije, razvijalci in analitiki programske opreme in aplikacij, strokovnjaki za podatkovne zbirke in računalniška omrežja, kuharji, orodjarji, strugarji in elektromehaniki). Glede na trenutno situacijo trga dela so deficiti izkazani v poklicih zidarji, tesarji, varilci, elektroinštalaterji in vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev.

Kljub trenutnemu presežku BO v nekaterih poklicih in skladno z napovednikom ZRSZ glede zaposlovanja v letu 2020 V skladu z napovednikom zaposlovanja (Jesen 2020; vir: https://www.ess.gov.si/za_medije/sporocila_za_javnost/kaksne-so-napovedi-delodajalcev-za-prvo-polovico-prihodnjega-leta ) so slovenski delodajalci med najbolj iskane poklice uvrstili delavci za preprosta dela, zidarje, prodajalce, varilci, voznike težkih tovornjakov, zdravstveno osebje, skladiščnike, elektroinštalaterje, čistilci, strežnike. Med poklice, kjer delodajalci najtežje najdejo ustrezne kadre pa so delodajalci uvrstili zidarje, voznike težkih tovornjakov, delavce za preprosta dela, prodajalce, varilce, kuharje, orodjarje, elektroinštalaterje in natakarje). Predlagali so, da v Odredbi ostane naslednji seznam poklicev:

  • kuharji
  • tesarji
  • varilci
  • orodjarji
  • elektroinštalaterji
  • elektromehaniki
  • vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev
  • zidarji.

Po novem predlogu naj bi v teh poklicih lahko delodajalec brez preverjanja izpolnjevanja pogoja po 1. člena  Odredbe, v posameznem koledarskem letu zaposli največ 100 tujcev. V primeru večjega števila vlog za zaposlitev tujcev v istem časovnem obdobju, Zavod od delodajalca zahteva dodatna dokazila, ki utemeljujejo potrebe po povečanem obsegu tujih delavcev (npr. izvajalske pogodbe, naročila, poslovni načrti, ipd.). 

Na MDDSZ so dodatno pojasnili, da bodo vseskozi budno spremljali položaj na trgu dela ter sproti ukrepe prilagajalo potrebam in stanju na trgu dela v letu 2021. Nadalje je MDDSZ pojasnilo, da bo glede na trenutne negotove situacije na trgu dela, sprememba veljala zgolj za obdobje pol leta (do 30. junija 2021).

Odredba še ni objavljena v Uradnem listu.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice