Odbor DZ zavrnil predlog izenačitve osnovnih plač z minimalno plačo

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide na seji 28.3.2022 ni soglašal s predlogom Levice za spremembo Zakona o minimalni plači. Ta je predvideval dvig osnovne plače na raven minimalne plače, ki za leto 2022 znaša 1.074,43 EUR.

Predlog spremembe zakona je stranka Levica 25.2.2022 vložila v obravnavo v Državni zbor in je bil obravnavan na 77. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Združenje delodajalcev Slovenije je pred obravnavo poslance pozvalo, da ne podprejo predloga sprememb Zakona o minimalni plači.

Naše stališče smo utemeljili z vsebinskim pregledom predloga Levice ter posledicami, ki bi jih predlog prinesel stroškovno, predvsem pa z vidika ureditve delovnih razmerij in kolektivnih pogodb.

Nasprotujemo neposrednemu posegu države v plačno politiko

ZDS ostro nasprotuje ponovnemu političnemu poskusu načina določanja minimalne plače in tokrat tudi ponovni spremembi definicije minimalne plače in izenačenjem z osnovno plačo v Državnem zboru brez socialnega dialoga.

Predlagane spremembe so v nasprotju z osnovnimi načeli Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13 s spremembami in dopolnitvami – ZDR-1) in pomenijo neposreden poseg države v določanje višine osnovnih plač zaposlenih v gospodarstvu ter njihovo usklajevanje najmanj enkrat letno.

O minimalni plači s socialnim dialogom

Predlog zakona z novo definicijo minimalne plače neposredno posega v vse sklenjene pogodbe o zaposlitvi v gospodarstvu, neposredno in nepooblaščeno posega v pristojnost svobode kolektivnega dogovarjanja. Ta je po konvenciji MOD št. 154 opredeljena kot avtonomna neodvisna pristojnost delodajalskih in sindikalnih združenj (tudi z Zakonom o kolektivnih pogodbah).

S predlogom zakona se ponovno krši Konvencija Mednarodne organizacije dela št. 131 o minimalnih osebnih dohodkih, ki od držav podpisnic, med katerimi je tudi RS, pri določanju okvirov minimalne plače zahteva predhodno soglasje ali vsaj izčrpno posvetovanje s predstavniki delodajalcev in delavcev, minimalna plača pa ne sme posegati v avtonomijo kolektivnih pogajanj.

ZDS je pozval, da ključna kategorija določanja stroškov dela v gospodarstvu – to je minimalna plača – znova najprej postane del dogovora socialnih partnerjev in ministrstva za delo, ter ni prepuščena političnemu odločanju.

Matični odbor DZ zavrnil predlog za izenačitev osnovne plače z minimalno plačo

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide na seji 28.3.2022 ni soglašal s predlogom Levice za spremembo Zakona o minimalni plači.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je povedal, da vlada predloga ne podpira. "Dvigovanje plač je prioriteta te vlade, zato tudi zakon o dohodnini, po katerem se bodo plače dvignile vsem," je poudaril.

Vlada si po njegovih besedah prizadeva za nov plačni model. "A pri osnovnih plačah gre za materijo, ki se ureja v dialogu med sindikati in delodajalci," je izpostavil. Pobude za to so v zadnjih letih bile, a žal napredka med socialnima partnerjema na tem področju ni bilo, je sklenil. (Vir: STA, 28.3.2022).

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice