Od 12. junija možna oddaja vloge za subvencije za skrajšani polni delovni čas

Od danes, 12. junija, delodajalci lahko oddate vlogo za delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa po Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije (ZIUOOPE).

Subvencija za skrajšani polni delovni čas je namenjena ohranitvi delovnih mest z dodelitvijo pomoči podjetjem, ki zaposlenim začasno ne morete zagotavljati dela iz poslovnih razlogov.

Delodajalci lahko zaposlenemu, s katerim imate sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, pisno odredite delo s skrajšanim delovnim časom v obdobju od 1. 6. 2020 do 31. 12. 2020. Skrajšani delovni čas pomeni delo vsaj za polovični delovni čas (20 ur na teden).

Še pred oddajo vloge za pridobitev subvencije imate delodajalci zakonsko obveznost, da Zavodu RS za zaposlovanje v 3 delovnih dneh od takrat, ko zaposlenim odredite delo s skrajšanim delovnim časom, pošljete obvestilo po elektronski pošti na naslov: obvestilacas@ess.gov.si.

Obvestilo naj vsebuje naslednje podatke: naziv in MŠO delodajalca, število zaposlenih, ki jim je bilo odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom, in datum odreditve takšnega dela. Dokazilo o poslanem obvestilu je obvezna priloga k vlogi za pridobitev subvencije.

Vlogo za pridobitev subvencije predložite v elektronski obliki na portalu za delodajalce, v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom. Pred prvo uporabo portala se registrirate.

Če izpolnjujete vse zakonske pogoje, bo ZRSZ o popolni vlogi odločil v 15 dneh. Izdali bodo sklep o dodelitvi subvencije in z vami sklenili pogodbo o subvencioniranju. V njej bo določeno, na kakšen način boste uveljavljali subvencijo za posamezen mesec.

Subvencija za zaposlenega mesečno znaša: 

  • 448 EUR – ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas od 20 do 24 ur na teden,
  • 336 EUR – ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas od 25 do 29 ur na teden,
  • 224 EUR – ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas od 30 do 34 ur na teden,
  • 112 EUR – ob zagotavljanju dela za skrajšani delovni čas 35 ur na teden.

► Preberite več o subvenciji za skrajšani polni delovni čas: kdo jo lahko uveljavlja, za koga in kako oddate vlogo. 

Vir: spletna stran ZRSZ, 12.6.2020

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice