Od 1.1.2024 v veljavi nekateri novi pavšalni prispevki za socialno varnost

Pavšalni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za zavezance, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic od 1. 1. do 31.12. 2024 znaša 35,15 EUR mesečno (6,36% od 25% povprečne plače za oktober 2023).

Pavšalni prispevek za poškodbo pri delu in poklicne bolezni za zavezance, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic od 1. 1. do 31.12.2024 znaša 11,72 EUR mesečno (0,53% od povprečne plače za oktober 2023).

Pavšalni prispevek za poškodbo pri delu in poklicne bolezni za dijake in študente na obveznem praktičnem delu od 1. 1. do 31.12.2024 znaša 6,63 EUR mesečno (0,30% od povprečne plače za oktober 2023).

 


V spletni bazi znanja ZDS so poleg pavšalnih prispevkov objavljene posodobljene preglednice, ki članom ZDS služijo v pomoč pri mesečnem obračunu plač.

Davki in prispevki:

V tej rubriki so objavljeni podatki za obračun akontacije dohodnine in prispevkov za socialno varnost od dohodkov iz delovnega razmerja (dohodninska lestvica, davčne olajšave, stopnje prispevkov, najnižje osnove...).

V tej rubriki je prikazen obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in za lastnike družb, ki so hkrati poslovodne osebe. Objavljamo tudi pavšalne prispevke za socialno varnost.


 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice