Objavljene spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

V Uradnem listu RS, št. 162/2021 z dne 8.10.2021 je bil objavljen Zakon o spremembah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2K), s katerim je določeno, da se v pokojninsko dobo brez dokupa šteje tudi obdobje prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 1. januarju 2013, če se je oseba vključila v obvezno zavarovanje pred 31. decembrom 2012, vendar zgolj do prve prekinitve zavarovanja in pod pogojem, da so bili za to obdobje plačani prispevki.

Vsem uživalcem pokojnin, ki so z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje med 1. januarjem 2013 in prvo prekinitvijo zavarovanja uveljavili pravico do starostne ali predčasne pokojnine bo ZPIZ v šestih mesecih od začetka uporabe tega zakona (tj. od 1. novembra 2021) po uradni dolžnosti na novo odmeril starostno pokojnino oziroma odmeril starostno pokojnino namesto predčasne, z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve od 1. januarja 2013 do prve prekinitve v obvezno zavarovanje kot pokojninske dobe brez dokupa.

Vse objave zakona najdete v spletni bazi ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice