Objavljene spremembe in dopolnitve Zakona o čezmejnem izvajanju storitev

V Ur. listu RS, št. 119/2021 z dne 20.7.2021 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-A).

ZČmIS-A začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.

Novela ZČmIS se nanaša na uskladitev s pravom Evropske unije, kar pomeni spremembo in dopolnitev ZčmIS in spremembo Zakona o delovnih razmerjih (spreminja se 210. člen ZDR-1).

Bistvene novosti, ki jih prinaša novela ZčmIS so:

  • načelo uporabe enakih pravil glede plačila za opravljeno delo napotenih delavcev, kot to velja za lokalne delavce v skladu z zakonodajo in splošno veljavnimi kolektivnimi pogodbami na ravni države napotitve;
  • časovno omejevanje dolgotrajnih obdobij napotitev, pri čemer se obdobja napotitev, v primeru nadomestitev delavcev za opravljanje istovrstnih storitev na istem delovnem mestu, seštevajo;
  • obvezna zagotovitev spoštovanja načela enakega obravnavanja v primeru, ko čezmejno storitev opravljajo napoteni delavci, zaposleni pri delodajalcu za zagotavljanje dela.

Besedilo ZČmIS je dostopno tudi na spletnih straneh ZDS.

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice