Objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev

V Uradnem listu RS, št. 131/2023 z dne 22.12.2023 je objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS) s katerim se zaradi zagotavljanja obnove in razvoja na območjih, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi 4. avgusta 2023 in zemeljski plazovi, ki so se sprožili kot neposredna posledica vremenskih razmer 4. avgusta 2023 določajo ukrepi za vzpostavitev mehanizmov za obnovo in razvoj ter spremljajoči preventivni protipoplavni in protiplazovni ukrepi ter zagotavljajo viri za njihovo izvedbo ter izvedbo ukrepov po Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) in Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP).

S tem zakonom je tudi določeno, da se ne glede na 60. člen ZDDPO-2 davek plačuje po stopnji 22 % od davčne osnove za leta 2024, 2025, 2026, 2027 in 2028 in da je znesek, ki je razlika med zneskom davka po stopnji 22 % od leta 2024 do leta 2028 in zneskom davka po stopnji iz 60. člena ZDDPO-2 (19 %) namenski prihodek namenskega proračunskega sklada (sklada za obnovo).

 


Novosti pri obdavčenju, ki jih prinaša Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev je 28.12.2023 na spletni strani zbirno objavila Finančna uprava Republike Slovenije.

Sorodne novice

Gospodarski krog ogorčen nad dodatnimi obremenitvami

Gospodarski krog, ki predstavlja 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, izraža ogorčenje nad tem, da vlada tudi tokrat ni prisluhnila našemu pozivu, naj se vzdrži sprejemanja dodatnih obremenitev za gospodarstvo. Nekatere rešitve, ki jih je Državni zbor RS na predlog vlade potrdil v Zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva in v Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, bodo namreč povečale stroške in obremenitve gospodarstva za najmanj 330 milijonov evrov letno.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice