Objava Javnega poziva za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19

Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija) je 16.11.2020 na svojem spletnem portalu, objavila »Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19«.

Mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma bodo sofinancirani obratovalni stroški zaradi izpada v prihodkih zaradi posledic epidemije COVID-19, ki so nastali v obdobju od 12. marca do 31. maja 2020. Podjetjem je na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev.

Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«; prednostne naložbe: »Razvoj in izvajanje novih poslovnih modelov za MSP, zlasti v zvezi z internacionalizacijo«; specifičnega cilja: »povečanje mednarodne konkurenčnosti MSP«.

Posamezno podjetje bo lahko prejelo največ do 9999,00 evrov pomoči, in sicer v obliki pavšalnega zneska, ki se bo izračunal za vsak posamezni primer in bo znašal 16,5 % celotnih odhodkov v letu 2019, zmanjšanih za stroške dela v letu 2019. Sredstva bodo na osnovi Javnega poziva dostopna preko SPIRIT Slovenija. Namen javnega poziva je sofinanciranje obratovalnih stroškov zaradi izpada v prihodkih zaradi posledic epidemije COVID-19 v mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih, ki opravljajo dejavnost v gostinstvu in turizmu, ki predstavljajo ključne in zaradi epidemije COVID-19 zelo prizadete dele slovenske turistične ponudbe. Ta ukrep je namenjen pomoči podjetjem v turističnem in gostinskem sektorju v času, ko ta podjetja zaradi zunanjih objektivnih okoliščin in ukrepov, ki so posledica epidemije in svetovne pandemije Covid-19, niso mogla ustvarjati prihodkov, medtem ko so določeni nujni stroški za ohranjanje podjetij v minimalni kondiciji nastajali in v pogojih ogrožene likvidnosti in plačilne sposobnosti podjetij postavljali v izredno kritično situacijo ohranitev le-teh.

Prijavijo se lahko mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP), ki so gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge s področja gostinstva in turizma, ki so imela na dan 31. 12. 2019 v podatkovni bazi Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) kot svojo glavno dejavnost registrirano eno izmed naslednjih SKD dejavnosti:

I 55 Gostinske nastanitvene dejavnosti,
I 56.101 Restavracije in gostilne,
N 79.110 Dejavnost potovalnih agencij,
N 79.120 Dejavnost organizatorjev potovanj,
N 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj,
R 90.010 Umetniško uprizarjanje,
R 90.020 Spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje.

Podjetje mora za prijavo na javni poziv izpolnjevati še dva posebna pogoja, in sicer, da je v letu 2019 ustvarilo več kot 50.000 evrov prihodkov in da je imelo v povprečju minimalno 4 zaposlene v dejavnostih I 55, I 56.101, N 79.110, N 79.120, N 82.300 ter v povprečju minimalno 2 zaposlena v dejavnostih R 90.010 in R 90.020.

Ostali pogoji, ki jih mora podjetje izpolnjevati, so razvidni iz Javnega poziva za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19, ki je objavljen in dostopen na na spletni strani SPIRIT Slovenija.

Podjetje lahko svojo vlogo, ki mora biti oddana elektronsko, odda najkasneje do 26. 11. 2020 do 18.00 ure.

Vir: https://www.gov.si/novice/2020-11-16-objava-javnega-poziva-za-sofinanciranje-obratovalnih-stroskov-podjetjem-v-gostinstvu-in-turizmu-v-casu-epidemije-covid-19/.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice