Novica ZRSZ glede uveljavljanja ukrepa Povračilo nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas po novem zakonu

V Uradnem listu RS, št 112/2021 z dne 13.7.2021 je objavljen Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (ZIUPGT), ki vključuje tudi ukrep Povračilo nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas.

Delodajalci lahko v skladu z navedenim zakonom uveljavljate ukrep od 1.7.2021 do 30.9.2021.

ZRSZ navaja, da lahko vlogo vložite elektronsko na njihovem Portalu za delodajalce. K vlogi je potrebno obvezno priložiti odredbe o skrajšanem delovnem času.

V skladu z zakonom so delodajalci upravičeni do povračila 80 % nadomestila plače (bruto II.). Višina povračila je omejena z višino polovice povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji za leto 2020.

Predhodno obveščanje o odrejenem skrajšanem delovnem času ni več potrebno. Obvezno pa je obveščanje Zavoda v primeru poziva delavca na polni delovni čas.

Zgornja novica je objavljena na spletnih straneh ZRSZ.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice