Nova najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del študentov in dijakov

Bruto urna postavka za dijake in študente, ki opravljajo začasna in občasna dela za opravljeno uro začasnih in občasnih del od 1. januarja 2020 ne sme biti nižja od 5,40 eura.

Iz 130.c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ izhaja, da bruto urna postavka za dijake in študente, ki opravljajo začasna in občasna dela za opravljeno uro začasnih in občasnih del ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, tako da se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur; ob spremembi minimalne plače minister, pristojen za delo, določi nov znesek minimalne bruto urne postavke.

V Uradnem listu RS, št. 82/2019, z dne 31.12.2019, je bila tako objavljena Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del.

Iz Odredbe izhaja, da bruto urna postavka za dijake in študente, ki opravljajo začasna in občasna dela za opravljeno uro začasnih in občasnih del ne sme biti nižja od 5,40 eura. Odredba začne veljati 1. januarja 2020.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice