Negativni test ob vstopu v Slovenijo zadošča, da ne bo odrejena karantena

Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, ki je pričel veljati z 28. septembrom 2020. 

Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam.

Vstop iz držav na oranžnem in rdečem seznamu brez karantene mogoč tudi le z negativnim testom.
Odlok določa, da se osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem ali oranžnem seznamu ali prihaja iz te države, zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Prav tako Odlok določa 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa pa vstopa iz katere koli rdeče ali oranžne države ter dodatne 3 izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa pa vstopa iz sosednje države, ki je na rdečem ali oranžnem seznamu.

Več informacij: https://www.gov.si/novice/2020-09-27-od-jutri-28-septembra-bo-negativen-test-ob-vstopu-v-slovenijo-zadoscal-da-karantena-ne-bo-odrejena/.

 

Spremembe na seznamih držav!

Na rdeči seznam nekateri deli držav članic EU, tudi Madžarske, Avstrije in Hrvaške, Italija na oranžni seznam, Poljska in Srbija na zelenega

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremembo Sklepa o določitvi seznama epidemiološko varnih držav oziroma njihovih administrativnih enot in seznama držav oziroma njihovih administrativnih enot z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki začne veljati 29. septembra 2020. 

Sprejela je seznam epidemiološko varnih držav oziroma administrativnih enot držav (zeleni seznam držav) ter seznam držav oziroma njihovih administrativnih enot z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19 (rdeči seznam držav).

Več o tem: https://www.gov.si/novice/2020-09-27-jutri-spremembe-na-seznamih-drzav-na-rdeci-seznam-nekateri-deli-drzav-clanic-eu-tudi-madzarske-avstrije-in-hrvaske-italija-na-oranzni-seznam-poljska-in-srbija-na-zelenega/.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice