Med izjemami za vstop brez karantene in brez pogoja PCT tudi čezmejni delovni migranti, ki živijo največ 10 kilometrov zračne razdalje od skupne mejne črte s sosednjo državo

V Uradnem listu RS, št. 120/2021 z dne 22.7.2021 je bil objavljen Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

Odlok začne veljati 23. julija 2021 in velja do vključno 1. avgusta 2021.

Dosedanji pogoji za vstop v Slovenijo ostajajo nespremenjeni. Pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu in brez pogoja PCT pa se doda čezmejni delovni migrant, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja in ima prebivališče v razdalji največ 10 km zračne črte od skupne mejne črte Republike Slovenije in sosednje države, ter se vrača v petih dneh po prehodu meje.

Po pojasnilu Ministrstva za notranje zadeve gre za začasno izjemo, ki bo v veljavi predvidoma do 15. avgusta 2021 oziroma najkasneje do 1. septembra 2021.

Kot dokazilo za obstoj delovnega razmerja se upošteva pogodba o zaposlitvi, podpisana izjava delodajalca ali podobno dokazilo, ki utemeljuje delovno razmerje kot razlog za prehajanje meje. Zračna razdalja se določa z uporabo prosto dostopnega strežnika z geografskimi podatki in zemljevidi podjetja Google. Prebivališče v Sloveniji je stalno ali začasno prebivališče, kot ga določa Zakon o prijavi prebivališča (ZPPreb-1), ne pa tudi nastanitev v nastanitvenem objektu kratkotrajne narave (na primer nastanitev v hotelih, turističnih objektih, avtokampih in podobnih objektih).

Vir: Spletna stran MNZ, 22.7.2021.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice