Kljub opozorilom delodajalske strani Vlada sprejela Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

Vlada RS je 6.12.2022 sprejela Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Predlog vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest (ukrepa skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo) ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij.

Predlog zakona je bil sprejet kljub opozorilom delodajalskih organizacij, ki smo jih na predsednika vlade naslovile 5.12.2022. V pismu smo izrazili skupno stališče, da modela pomoči za energente (zlasti električno energijo, pa tudi za zemeljski plin in tehnološko paro) podjetjem, kot izhaja iz Predloga Zakona o pomoči za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize, ne podpiramo. 

Predlog zakona najdete v priponki levo.

Več informacij o predlogu zakona, ki jih je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo najdete v spletnih novicah MGRT in Vlade RS

Sorodne novice

Delodajalske organizacije ne podpiramo modela pomoči za energente

Delodajalske organizacije smo na predsednika vlade 5.12.2022 naslovile pismo, v katerem so izrazile skupno stališče, da modela pomoči za energente (zlasti električno energijo, pa tudi za zemeljski plin in tehnološko paro) podjetjem, kot izhaja iz Predloga Zakona o pomoči za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize, ne podpirajo. Uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, ki je bila sprejeta 29.11. in začela veljati 30.11. žal ni dosegla svojega namena.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice