Inšpektorat za delo bo v marcu in aprilu 2024 izvedel akcijo v okviru kampanje za preprečevanje nezgod na delovnem mestu

Inšpektorat  za delo bo predvidoma v marcu in aprilu 2024 izvedel vrsto aktivnosti, usmerjenih v preprečevanje nezgod pri delu.

V akciji, ki bo potekala na celotnem ozemlju Republike Slovenije, bo sodelovalo 15 inšpektorjev s področja nadzora varnosti in zdravja pri delu. Nadzor bo izveden v mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih iz dejavnosti kmetijstva, gozdarstva, gradbeništva in cestnega prevoza, ki so v letu 2023 na Inšpektorat za delo prijavila nezgode delavcev pri delu.

Odbor višjih inšpektorjev za delo (angl. SLIC) je namreč napovedal izvajanje evropske kampanje za preprečevanje nezgod na delovnem mestu. Kampanja je usmerjena v krepitev kulture preprečevanja v organizacijah in med posameznimi delavci, skladno z Vizijo nič.

Smrtne primere, povezane z delom, bo mogoče preprečiti le z:

  • preiskovanjem nezgod in smrti na delovnem mestu,
  • ugotavljanjem in odpravljanjem vzrokov za nezgode in smrti,
  • povečanjem ozaveščenosti o tveganjih, povezanih z nezgodami pri delu, poškodbami in poklicnimi boleznimi ter
  • krepitvijo spoštovanja zakonodaje in smernic za varno delo.

Tovrstne akcije bodo z isto vsebino potekale istočasno v vseh državah članicah Evropske unije.

Vir: Inšpektorat za delo, spletna novica, 21.2.2024.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice