Državni zbor znova potrdil spremembe Zakona o delovnih razmerjih

Državni zbor RS je 7. novembra 2023 na izredni seji sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D), ki še ni objavljen v Uradnem listu RS.

Novosti, ki jih prinaša novela ZDR-1, obsegajo:

  • spremembe in dopolnitve zaradi prenosa Direktive (EU) 2019/1152 o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih v Evropski uniji in Direktive (EU) 2019/1158 o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev v delu, ki se nanaša na izvajanje delovnopravnih pravic in obveznosti;
  • ureditev posebnega varstva za žrtve družinskega nasilja;
  • višje nadomestilo plače agencijskemu delavcu za čas, ko ne dela;
  • novo ureditev pisnega opozorila pred odpovedjo iz krivdnega razloga;
  • ureditev subsidiarne odgovornosti;
  • pravico do odklopa;
  • spremembe na področju posebnega varstva pred odpovedjo za predstavnike delavcev;
  • nekatere druge spremembe.

V priponki levo najdete sprejet zakon s seje DZ, 26.10.2023.

Zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, z izjemo nekaterih členov. 


Webinar: Kaj morajo delodajalci vedeti o novih spremembah ZDR-1?

Ker bo novela ZDR-1 stopila v veljavo naslednji dan po objavi, z izjemo nekaterih členov, smo na Združenju delodajalcev Slovenije pripravili webinarje, katerih namen je seznaniti delodajalce:

  • o novostih, ki jih prinašajo spremembe in dopolnitve ZDR-1,
  • katere novosti veljajo takoj po uveljavitvi, na katere se bodo delodajalci lahko v bodoče pripravili,
  • s katerimi izzivi se bodo delodajalci soočali pri uveljavitvi zakonskih sprememb in priporočila kako in na kaj morajo biti delodajalci pozorni.

💡O spremembah ZDR-1 boste izvedeli iz prve roke ene od samostojnih pravnih svetovalk Združenja delodajalcev Slovenije, ki sta bili strokovna podpora pri spremembah ZDR-1.

Razpisani termini v novembru: sreda, 15.11.2023, petek17.11.2023, torek, 21.11. 2023, petek, 24.11.2023 ob 9.00.


 

Sorodne novice

Delodajalci vložili vse napore v uskladitev Zakona o delovnih razmerjih

Delodajalske organizacije (Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) po včerajšnjih usklajevanjih za novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR) sporočamo, da smo delodajalci vložili vse napore v uskladitev novele, vendar približevanja predlogom delodajalcev ni bilo, zato so se usklajevanja končala neuspešno.

Preberite več

V Združenju delodajalcev Slovenije razočarani nad sprejemom neusklajene novele ZDR

Na seji Vlade RS 19.10. je bila sprejeta novela, ki ni usklajena s socialnimi partnerji - delodajalci. Novela poleg prenosa direktiv uvaja tudi koalicijske zaveze, subsidiarno odgovornost v gradbeništvu, dodatne pravice za žrtve nasilja in še nekatere predloge, ki niso bili usklajeni, nekateri pa niti obravnavani. Delodajalci smo tudi v zadnjih dneh vložili vse napore v uskladitev novele, vendar približevanja predlogom delodajalcev ni bilo, zato so se usklajevanja končala neuspešno.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice