Določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa in ne smejo zaposlovati tujcev, niso v neskladju z ustavo

Po oceni Ustavnega sodišča v Ustavni odločbi opr. U-I-130/22-11 z dne 21.3.2024 posamezne določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa in ne smejo zaposlovati tujcev, niso v neskladju z ustavo.

V Ur. listu RS, št. 30/2024 je bila dne 5.4.2024 objavljena Odločba o ugotovitvi, da prvi odstavek 42. člena Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter drugi odstavek te zakonske določbe v delu, v katerem se nanaša na prepoved zaposlovanja in dela tujcev pri delodajalcu oziroma naročniku dela, ki je bil pravnomočno oglobljen za prekršek, nista v neskladju z Ustavo.

Zahtevo za oceno ustavnosti je vložil Državni svet, ker naj bi šlo za poseg v svobodo dela in pravico do svobodne gospodarske pobude. Državni svetniki so zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in začasno zadržanje teh določb vložili spomladi 2022, ker da vodijo v nerazumno in nesorazmerno prepoved zaposlovanja tujcev.

Ureditev po oceni ustavnega sodišča ni v neskladju z ustavo. Iz obrazložitve odločbe med drugim izhaja, da je prepoved zaposlovanja tujcev v teh primerih razumeti kot ukrep, ki naj spodbuja gospodarske subjekte k spoštovanju predpisov. Izpodbijana ureditev po določitvi ustavnega sodišča ni v neskladju s pravico do svobodne gospodarske pobude, prav tako svoboda dela ne zagotavlja pravice do zaposlitve pri točno izbranem delodajalcu. Izpodbijani ukrep je časovno omejen, prav tako ne pomeni prepovedi zaposlovanja vseh delavcev. Izpodbijana ureditev sledi ciljem v javni koristi, prav tako pa je Ustavno sodišče presodilo, da je poseg v skladu s splošnim načelom sorazmernosti. 

Vsebina celotne odločbe je dostopna na spletni strani Uradnega lista RS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice