Delodajalci, bodite pozorni na ukrepe za preprečevanje širjenja covid-19 v delovnih organizacijah

V zadnjem času smo seznanjeni z informacijami, da se okužbe z novim koronavirusom širijo predvsem na delovnih mestih. Tako so delodajalci pred velikim izzivom, da brez odlašanja sprejmejo ustrezne ukrepe in navodila, s katerimi se prepreči širjenje virusa med zaposlenimi.

Delodajalci so po vračanju zaposlenih na delovna mesta že ukrepali v zvezi z novimi koronovairusom in v svojih organizacijah sprejeli ukrepe in navodila skladno z priporočili in navodili pristojnih institucij. Te ukrepe je potrebno dosledno izvajati dalje.

Predlagani ukrepi naj se nadaljujejo in nadgradijo na način, da se delavce redno ozavešča o aktualnem stanju glede širitve virusa, predvsem glede informacij, ki jih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) redno objavlja glede varnih in nevarnih držav: https://www.nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev.

V nadaljevanju navajamo še nekaj koristnih povezav na:

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, kjer so na voljo:

Združenje za medicino dela, prometa in športa, kjer so na voljo:

Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so na voljo:

Ključno je, da so delavci ozaveščeni in, da se zavedajo odgovornosti in ravnajo skrbno in skladno z navodili in ukrepi delodajalca. Pri sprejemu navodil in ukrepov naj delodajalec sodeluje s svojimi izvajalci medicine dela in varnostnimi inženirji. Aktivno ukrepanje delodajalca je nujno potrebno, da se s tem zavaruje zdravje zaposlenih in ohrani nemoten delovni proces.

Aktualne informacije o ukrepih za delodajalce, povezanih s COVID-19, najdete na naši spletni strani: Koronavirus - ključne informacije za delodajalce

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice